Makerspace

Med øget fokus på STEM læringsmiljøer, er fremtiden er flyttet ind på skoler og uddannelsessteder. Nye udfordringer opstår når det gælder udsugning i tværfaglige læringsmiljøer som Fablabs eller Maker Spaces. I de kreative værksteder hvor flere typer af maskiner og teknologier tages i brug, er det ikke bare nødvendigt at udsuge giftige og ildelugtende dampe fra lasercutters, 3D printere og loddestationer – det er også lovmæssigt påkrævet.

Vores løsninger klarer udsugning og filtrering af luften i lokaler på skoler og uddannelsesinstitutioner. 

Er du rådgiver, arkitekt, entreprenør eller bare nysgerrig?

Følgende processer kræver udsugning:

Faren ved mange af de dampe der udvikles fra maskiner i et Maker Space, er at der ikke altid er sammenhæng mellem lugtgener og mængden af partikler. Derfor kan du ikke stole på næsen og bruge den til at afgøre, hvornår det er tid til at tænde for udsugningen.

Med vores løsninger sikrer I at elever og undervisere ikke arbejder i giftig røg og dampe.
En korrekt tilpasset udsugningsløsning kan desuden bidrage til at nedbringe driftsudgifter med et behovsstyret anlæg. 

Et veludtænkt procesventilationsanlæg fra Linå Procesventilation giver jer en fleksibel og alsidig løsning.

Vi leverer totalløsninger og sikrer at alle led i udsugningen kommer på plads – og på det rette sted – så I har et fleksibelt læringsmiljø hvor sugearme er strategisk placeret, uden at komme i vejen for elever og lærer når der undervises og eksperimenteres. 

Udstyr ofte overset når der udarbejdes kemisk APV på skolen

Når man gennemgår undervisningslokalernes behov for procesudsugning, kan man komme til at overse at lasercutters og 3D Printere skal udstyres med procesudsugning. Selvom der  kan være tale om lavt niveau af giftige gasser, som udledes fra den enkelte maskine skal man huske at: 

-De giftige stoffer der udledes i lokalet over tid, kan bygge sig op i  luften og aflejres på møbler og overflader. 
– Lærere og elever over tid, ved brug af maskinerne, vil blive udsat for en betydelig mængde af giftige og potentielt farlige stoffer. Procesudsugning er med til at reducere risikoen for indånding af disse. 
– Være opmærksom på cocktaileffekten af kemiske stoffer som både elever og lærere møder i deres dagligdag på skolen.   

Hvor skal etableres procesventilation?

Loddestationer

Elektroniklodning kan producere røg og dampe, herunder fluxdamp, der kan være irriterende og sundhedsskadelige

Kemisk arbejde

Arbejde med kemikalier, herunder limning, maling, og resin-casting, afgiver skadelige dampe, der skal fjernes for at forhindre indånding.

Lasercutter

Lasergravering og -skæring af materialer som træ, plast, og akryl genererer røg, støv og potentielt giftige dampe, der skal fjernes effektivt.

3D Printer

3D-printere, især dem der bruger filamenter som ABS og PLA, kan afgive ultrafine partikler og kemiske dampe, som er skadelige at indånde.

Fleksible miljøer kræver fleksible løsninger

Den rette form for ventilation er afgørende for elevernes trivsel, koncentration og undervisningsmiljø. Almindelig udluftning kan gøre en del for at tilføje frisk luft til et lokale, men det er ikke tilstrækkeligt, når der arbejdes med flere typer af processer, som hver især afgiver – måske blot en smule – skadelige dampe og gasser. For, i et helt arbejdsliv, tæller alt hvad der indåndes. Jeres opgave er at beskytte lærere og elever, ved at minimere indånding af skadelige dampe, gasser, røg, og partikler.  Vores opgave er hjælpe jer i mål med dette. 

Derfor anbefaler vi at der etableres en gennemtænkt løsning der kan udvikles på og udbygges i takt med med at der investeres i nyt udstyr til de nye faglige retninger der opstår i disse år. Én ting er at løse et nu- og -her behov for etablering af udsugning, en anden ting er at fremtidssikre jeres værkstedslokaler, så I er gearede til at udvikle fremtidens læringsmiljøer. 

Optimer indsatsen!
Som supplement til en god procesudsugningsløsning kan man i mange undervisningsmiljøer med fordele installere en luftrenser.  

Læs mere om hvordan I kan sikre et godt indeklima ved at supplere med en loftshængt mekanisk LUFTRENSER i Klasselokalet.

Har du brug for rådgivning?

Kontakt os på 32265252
Eller udfyld oplysninger og bliv kontaktet